A projekt címe:

Bölcsőde kialakítása Baktakéken

A projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-16-BO1-2017-00021
Megvalósítás időszaka: 2018. 03. 31. – 2023. 12. 14..
A projekt összköltsége: 292.361.539.- Ft
Szerződött támogatás összege: 265.166.892.- Ft

A támogatás mértéke: 100%

Az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanon egy új épület építését tervezi. Egy 48 fős 4 csoportszobás bölcsőde építését tervezik. Mivel a konyha külön épületben üzemel, ezért új konyha építésére nincs szükség. Az ingatlan területe alkalmas a tervezett munkák elvégzésére, így az épület felújításának, bölcsőde kialakításának akadálya nincs. Az épület akadálymentes megközelítése érdekében akadálymentes parkoló épül. Az akadálymentes követelmények teljesítése érdekében kialakítunk a belső térben egy akadálymentesített vizesblokkot. A tervezett beruházás 11 fő számára új munkahelyet is teremt. A projekt során 4 csoportszoba kialakítása, komplex akadálymentesítése, tárgyi feltételek megteremtése és egységhez tartozó udvarrész kialakítása történik meg. Ezenkívül az intézményben 2 akadálymentesített WC kerül kialakításra. A kapacitásbővülés megvalósulásával több hátrányos helyzetű gyermek fogadására is lehetőség nyílna, akiket az intézmény segítő szakemberei támogatnának. Csökkenne a bölcsődék túlzsúfoltsága, a szülők vissza tudnának térni a munkaerőpiacra. Az épület, földszintes, magastetős kialakítású. Az óvoda 2 nevelési-gondozási egységből áll, 2-2 csoportszobával. Az utca felőli oldalon a szociális, igazgatási helyiségek, valamint a melegítő konyha kapott helyet. A dolgozói bejárat az utca felől biztosított. A gondozási egység a két egység mögött, a hátsókert felé lett elhelyezve 1-1 külön blokkban. A gondozási egységhez tartozó játszóudvar, kert területe körbekerített, átjárás a területen nem történik. A gondozási egység megközelítése az utca felől történik, gondozási egységenként külön bejárattal, de az egységek a játszóudvarból is elérhetőek. A gondozási egység akadálymentesen megközelíthető, akadálymentes parkoló az épület előtt lett kialakítva. A tervezett rámpa a bejárat előtt, az épület oldalán alakítandó ki. A gondozási egységek szélfogójából, előteréből nyílik a szülők részére kialakított akadálymentes WC, valamint babakocsi tároló. Az épület hossztengelyén végigfutó folyosóról közelíthetőek meg a gondozási egységek, a gyereköltöző-átadó helyiségei. Innen lehet elérni a csoportszobákat és a csoportszobai fürdőszobát. A csoportszobákhoz (játék- és matrac) tároló és terasz csatlakozik. A terasz félköríves kialakítású, részben fedett. Az egyik csoportszoba mellett lett kialkítva az elkülönítő, belső és külső bejárattal is. Az épület végéhez a játszóudvarról és a teraszról elérhetően kinti WC és kerti játék és matractároló csatlakozik. A gépészeti helyiség  a közlekedőről nyílik.
A játszókertet a gazdasági udvartól kerítéssel és élősövénnyel kell leválasztani. A kerítés 1,20 m magas, függőleges osztású, kerítéselemek között 8 cm távolsággal. Az udvar nagyrész füvesített területű. Kialakításáról. illetve pótlásáról gondoskodni kell. Fásítani a területnek legfeljebb 25%-át lehet, amelynél a lombkorona nagysága a mértékadó felület. A fásítást jelen projektben nem tervezzük, az önkormányzat későbbiekben fokozatosan valósítja meg. A kertben elhelyezésre kerül 1-1 db 4 m2 felületű homokozó. A homokozó használaton kívüli elfedéséhez takaróhálót szükséges biztosítani. A homokozó és terasz árnyékolására mobil árnyékoló szerkezetet kell biztosítani. A kertben 1-1 db babaház helyezendő el. Szabvány előírása alapján az udvaron vízpermetező kialakítása is kötelező, szabályozható kevert vizes kialakítással. Kerékpározó helyként a terasz melletti járda szolgál. Baktakék Község Önkormányzata jelen projekt keretén belül egy új Bölcsőde épületének építését és berendezését tervezi. Az új Bölcsőde 4 új bölcsődei csoportot működtet majd. A bölcsőde kialakítására Baktakék településen napjaink igényeként merült fel a lakosság részéről, ugyanis a településen jelenleg sem magánbölcsőde, sem családi napközi nem található, így a három éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátása és gondozása, illetőleg nevelése nem biztosított. Az új bölcsőde épülete és tervezett szakmai programja a jogszabályi szakhatósági feltételeknek és helyi szükségleteknek megfelelően került megtervezésre. A beruházás főbb célkitűzései az alábbiak szerint foglalhatók össze:
– a településen 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátása, gondozása intézményi keretek között,
– a bölcsőde és a jelenleg működő Napközi Otthonos Óvoda között oda-vissza irányuló kapcsolat, az óvoda és a bölcsőde kiegészíti egymás munkáját,
– kiemelt hangsúly a szülők és a bölcsőde kapcsolatának kialakítására,
– 11 fő új munkahely létrehozása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük